NACIONALNI PARK UNA - DISCOVER BIHAĆ

Bosnischen Englisch Deutsch

NACIONALNI PARK UNA - DISCOVER BIHAĆ

PRVI I JEDINI NACIONALNI PARK U FEDERACIJI BiH


Jedan od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini


Mapa - Nacionalni park Una

Nacionalni park Una je jedan od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini i jedini u Federaciji BiH. Nacionalnim parkom je proglašen 2008. godine. Obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac sve do rječice Krke na zapadu.

U cijeloj dolini rijeke Une duž većeg dijela Nacionalnog parka nalaze se kulturni spomenici, tvrđave, kule i gradovi koji mu daju dodatnu vrijednost.

Područje nacionalnog parka je nedvojbeno nastanjeno još od prahistorije pa sve do današnjih dana. O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta, ostaci brojnih utvrda, gradina kao i do danas postojeće srednjovjekovne utvrde.

Štrbački buk je vodopad impresivne ljepote i snage vode koja se obrušava preko većih ili manjih sedrenih barijera. Najviši je vodopad na rijeci Uni i najveća prirodna atrakcija u BiH. Sastoji se od tri bigrena odsjeka širine 40 metara, a visine 23,5 metra.

Drugi, ujedno i površinski najveći vodopad na rijeci Uni poznat kao Milančev buk, a nalazi se u malom mjestu Martin Brod, 15-ak minuta vožnje od našeg Rafting Centra

U Martin Brodu se također nalazi i Manastir Rmanj koji je podignut 1443. godine, a posvećen Sv. Nikolaju Mirliksijskom.

Ambijentalno uklopljeni kulturni spomenici, kule, tvrđave, gradovi daju dodatnu vrijednost cijeloj dolini rijeke Une duž većeg dijela Nacionalnog parka.