RIJEKA UNA - JEDNA I JEDINA

Bosanski English Deutsch

Una - Jedna od rijeka u BiH

DIJELOM ČINI GRANICU BIH I HRVATSKE


Una - Jedna od rijeka u BiH koja se svojom ljepotom izdvaja od ostalih.


Mapa - Nacionalni park Una

Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli: “UNA”, što na latinskom jeziku znači jedna, ili jedina.

Prvi veliki vodopad njenog riječnog toka se nalazi kod Martin broda, naselja udaljenog 50-tak kilometara od Bihaća.

Upravo na ovom dijelu Una posmatraču najviše oduzima dah jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otočića te nekoliko većih vodopada od kojih visina najvećeg iznosi približno 35 metara.

Drugi veliki vodopad je Štrbacki buk koji se nalazi u neposrednoj blizini državne granice Hrvatske sa BiH. Štrbacki buk je ustvari nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini, a najveći slap je visok oko 20 metara i veličanstvena je slika u kojoj čovjek može da uživa satima. Već tradicionalno, na Uni se održava i međunarodna Una Regata, događaj koji svake godine privlači velik broj ljudi iz svih dijelova svijeta.

Una kao najveća prirodna vrijednost izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Čemernice u Hrvatskoj. U ovom dijelu Una nosi obilježja prave planinske rijeke i njeni sedronosni slapovi, bukovi i vodopadi predstavljaju prave bisere ljepote.

U Uni je posebno interesantan živi svijet koji i sam pridonosi stvaranju sedrenih tvorevina. Mahovine - briofite su svojom građom pogodne za zadržavanje istaloženog kalcita, čineći tako neizostavnu kariku u procesu stvaranja i rasta sedrenih tvorevina.

Una kao biser prirodne baštine Nacionalnog parka "Una", čini spoj vrijednih prirodnih osobitosti, raznolikog i očuvanog prirodnog krajobraza iznimne ljepote te bogate kulturno-povijesne baštine.